Dýňový dort patří mezi mé oblíbené dorty. Klasická verze je však plná cukru a bílé mouky, proto jsem se rozhodla tyto suroviny nahradit například ořechy či ovesnými vločkami a udělat tak o něco zdravější verzi.
Na menší dortovou formu budete potřebovat:
- TĚSTO
- 250g dýně
- lžička oleje (kokosový/olivový/máslo)
- 300ml vody
- 1 hrnek vloček
- 100g nasekaných ořechů (já použila mix vlašských a mandlí)
- 1 vejce
- 2lžičky kypřícího prášku
- skořice
- muškátový oříšek
- 3 lžíce medu
- 3lžíce olivového oleje
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 250g tvarohu
- lžička pomerančové kůry
- sladidlo
Nejdříve si orestujeme dýni na oleji, poté zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Celou směs rozmixujeme. Poté všechny suroviny na těsto smícháme v míse a přidáme dýňové pyré. Vzniklé těsto nelijeme do vymazané formy a pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. Hotový dort necháme vychladnout a potřeme krémem, který si vytvoříme z 1 tvarohu, pomerančové kůry, medu a já přidala ještě rozinky.
Všem přeji dobrou chuť:)
Žádné komentáře:
Okomentovat