pátek 2. října 2015

Dýňový dort



Dýňový dort patří mezi mé oblíbené dorty. Klasická verze je však plná cukru a bílé mouky, proto jsem se rozhodla tyto suroviny nahradit například ořechy či ovesnými vločkami a udělat tak o něco zdravější verzi.

Na menší dortovou formu budete potřebovat:
  1. TĚSTO
  • 250g dýně
  • lžička oleje (kokosový/olivový/máslo)
  • 300ml vody
  • 1 hrnek vloček
  • 100g nasekaných ořechů (já použila mix vlašských a mandlí)
  • 1 vejce
  • 2lžičky kypřícího prášku
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce medu 
  • 3lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
       2. KRÉM
  • 250g tvarohu
  • lžička pomerančové kůry
  • sladidlo

Nejdříve si orestujeme dýni na oleji, poté zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Celou směs rozmixujeme. Poté všechny suroviny na těsto smícháme v míse a přidáme dýňové pyré. Vzniklé těsto nelijeme do vymazané formy a pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. Hotový dort necháme vychladnout a potřeme krémem, který si vytvoříme z 1 tvarohu, pomerančové kůry, medu a já přidala ještě rozinky.

Všem přeji dobrou chuť:)


Žádné komentáře:

Okomentovat