úterý 17. května 2016

VEGAN BURGERY (domácí housky, hummus, falafel, hranolky)



S dalším článkem je tu další výzva od Blogerky.cz. Tentokrát nám poslali řecké balzamikové krémy Kaláta papadimitriou. Tyto krémy jsou kvalitní balzamikovou redukcí vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Neobsahují žádný tuk a díky nízkému počtu kalorií jsou vhodné při i dietě.

K otestování mi zaslali 2 příchutě- chilli a barbecue, které jsou nejlepší k přípravě masa a grilování. Jelikož sama osobně maso nevyhledávám, připravila jsem trochu něco jiného. Vegan bugery:) Udělala jsem domácí housky,chilli hummus se sušenými rajčaty, falafel a domácí batátové a petrželové hranolky. Tak pojďme na to:)

1.DOMÁCÍ HOUSKY
Ingredience na 5 housek:
  • 200g hladké mouky
  • 300g celozrnné mouky
  • 1 lžička soli
  • 150ml olivového oleje
  • 250ml vlažné vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 lžičky cukru
Droždí smícháme ve vlažné vodě spolu s cukrem. Mouku, sůl vložíme do hlubší mísy, přidáme olej a směs z vody, droždí a cukru. Vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme přibližně 3 hodiny kynout. Z vykynutého těsto uděláme housky. Housky potřeme vodou, posypeme himalájskou solí a dáme péct do trouby na 180 stupňů, přibližně 35min.

2.FALAFEL
Na 15 falafelů budeme potřebovat:
  • 300g uvařené cizrny
  • 120g mrkve
  • 35g petržele
  • 1/2 malé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 10g jarní cibulky
  • bylinky- podle chuti, já použila sušenou bazalku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžičky římského kmínu
  • sůl,pepř, chilli podle chuti
  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 100ml vody
Vše dáme do mixeru, rozmixujeme v hladkou směs. Připravíme si plech s pečícím papírem a lžící naneseme- vytvoříme placky, které pečeme v troubě přibližně 20 minut na 180 stupňů.

3.HUMMUS

  • 180g uvařené cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového chilli krému
Vše vložíme do mixeru a rozmixujeme.

4.BATÁTOVÉ A PETRŽELOVÉ HRANOLKY
  • 1 batát
  • 1 petržel
  • 1 lžíce olivového oleje
  • koření- sůl, pepř,chilli, bylinky
  • balzamikový barbecue krém 
Batát a petržel si nakrájíme na proužky, pokapeme olejem. Okořeníme a na 15 minut pečeme v troubě. K hranolkám se skvěle hodil barbecue krém, který je opravdu skvělý.

Do burgerových housek už jsem pak jen dala salát, namazala hummusem, vložila falafel a bylo hotovo!:)
Opět bych moc chtěla poděkovat Blogerkám.cz za tuto super zkušenost a šanci vyzkoušet si tyto skvělé balzamiko krémy.



Pro jakékoliv otázky se na mě obraťte v komentářích, nebo Vám ráda na cokoliv odpovím na:
  •  asedlackova@icloud.com

 Děkuji Vám, že mé recepty čtete a můžete mě dále sledovat na:
 











Žádné komentáře:

Okomentovat